Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Δεν μπορώ να κλείσω μάτι»








Το άγχος και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί στην εργασία έχουν «σκοτώσει» τον ύπνο των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα είναι πως 110.000άνθρωποι πέφτουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι χωρίς να μπορούν να κλείσουν μάτι. Εάν μάλιστα κανείς προσθέσει στις διαταραχέςύπνου και την άπνοια, τότε το άθροισμα εκπλήσσει: ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί να κλείσει μάτι! 


Όταν ξυπνούσε τα σεντόνια και το πάπλωμα βρίσκονταν στο πάτωμα. Το κρεβάτι ήταν ανακατεμένο. Ο ουρανίσκος τον ενοχλούσεη αναπνοή από το στόμα τού προκαλούσε ξηροστομία. Η γκρίνια των άλλων επειδή ροχάλιζε βαριά είχε γίνει ανυπόφορη. «Άρχισα σταδιακά να ξυπνώ μέσα στο βράδυ. Η αναζήτηση νερού για να δροσίσω το στόμα μου με σηκώνει από το κρεβάτι ακόμη και πέντε φορές σε μία νύχτα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ηρακλής Σάρρας. Σύντομα, ο οργανισμός του έδωσε τα πρώτα σημάδια κόπωσης, αφού ο ύπνος δεν του έφτανε. «Εάν προκύψει ένα διάλειμμα λίγων λεπτών στο γραφείο, νιώθω την ανάγκη να κοιμηθώ. Από τη μέση της ημέρας το αίσθημα της υπνηλίας γίνεται ακόμη πιο έντονο. Κάποτε δούλευα 15 συνεχόμενες ώρες χωρίς να παραπονεθώ» προσθέτει ο κ. Σάρρας. 



Οι αλλαγές αυτές δεν τον άφησαν- πώς θα μπορούσε άλλωστε- αδιάφορο. Έβλεπε την κατάστασή του να χειροτερεύει και τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι ζήτησε από τους ειδικούς στο Εργαστήριο Ύπνου του Νοσοκομείου Σωτηρία όταν τους επισκέφτηκε για πρώτη φορά; «Τουλάχιστον, να μπορέσω και πάλι να κοιμάμαι ήρεμος». 



Εκείνοι τον έβαλαν σε ένα μονόκλινο δωμάτιο και αφού ξάπλωσε του τοποθέτησαν στο σώμα ηλεκτρόδια μέσω των οποίων μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον ανήσυχο ύπνο του. Γύρω στις 11 το βράδυ έκλεισε τα μάτια του και ξύπνησε στις 6 το πρωί. Η διαδικασία επαναλήφθηκε το επόμενο βράδυ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά του. Η διάγνωση; Άπνοια. Η αντιμετώπιση; Χρήση μηχανής παροχής οξυγόνου (τοποθετείται μία μάσκα στη μύτη και μέσω των αεραγωγών εισέρχεται αέρας υπό πίεση ώστε να μην κόβεται η αναπνοή του ασθενούς). 


Με το ίδιο αίτημα προσέρχονται στα Εργαστήρια Ύπνου καθημερινά δεκάδες ασθενείς - αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το 3%-4% του πληθυσμού στη χώρα μας υποφέρει από τη συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου, που είναι η δεύτερη σε συχνότητα. 




«Δεν ακολουθούμε το βιολογικό μας ρολόι»


«ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι τα προβλήματα ύπνου είναι συνδεδεμένα με τον τρόπο ζωής. Το στρες, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, αλλά και οι βάρδιες στη δουλειά- ιδίως όταν δεν έχει κανείς σταθερό πρόγραμμα, αλλά δουλεύει μία εβδομάδα πρωί, μία βράδυ- φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο. Γενικώς, δεν επιτρέπεται στον σύγχρονο άνθρωπο να ακολουθήσει το βιολογικό του ρολόι», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Παπαρρηγόπουλος.

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αϋπνία είναι ένας ύπουλος εχθρός που χτυπάει την πόρτα ακόμη και των πιο ανυποψίαστων... υπναράδων. «Το άγχος εξαιτίας μια αποτυχίας στην καριέρα, τα οικονομικά προβλήματα ή ένας χωρισμός μπορεί να αποτελέσουν την πηγή τους προβλήματος. Η ανησυχία οδηγεί σε ψυχοφυσιολογική ενεργοποίηση που στην πράξη σημαίνει ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο. Οι άσχημες σκέψεις που στριφογυρνούν στο μυαλό δεν επιτρέπουν να επέλθει η σωματική και νοητική χαλάρωση, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ύπνος». Η παγίδα

Η μεγαλύτερη παγίδα ωστόσο είναι ο φόβος: «Ύστερα από μερικές ημέρες οι άνθρωποι φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να ξανακοιμηθούν. Αυτή η σκέψη πυροδοτεί το άγχος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτός είναι ο μηχανισμός εγκατάστασης της αϋπνίας», προσθέτει ο κ. Παπαρρηγόπουλος.

Η λύση σε αυτήν τη περίπτωση δεν είναι το Εργαστήριο Ύπνου, αφού δεν χρειάζεται λεπτομερής καταγραφή για το πόσες ώρες ο ασθενής παλεύει με το μαξιλάρι του ή για το πόσο ελαφρύς είναι ο ύπνος του. Η μαρτυρία του αρκεί! Αντιθέτως, είναι απαραίτητη η ψυχιατρική εξέταση για να εκτιμηθούν τα βαθύτερα αίτια της αϋπνίας.



Η εμφάνιση της αϋπνίας αυξάνεται με την ηλικία

ΟΙ πενηνταπεντάρηδες και άνω είναι τα συνηθέστερα θύματα της αϋπνίας, καθώς όπως φαίνεται από μελέτες ετών η εμφάνιση της αϋπνίας αυξάνεται με την ηλικία. Είναι ενδεικτικό πως πέντε στους δέκα συνταξιούχους αναφέρουν αϋπνία και είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους! 

Στο ερώτημα γιατί τα βρέφη και τα παιδιά έχουν τον ύπνο στο... τσεπάκι τους ενώ οι μεγαλύτεροι στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους χωρίς να βρίσκουν ησυχία, οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν σαφή εξήγηση. Έχουν ωστόσο εντοπίσει πως μία ουσία του οργανισμού, η μελατονίνη, πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο. 


Ειδικότερα, πρόκειται για μια φυσική ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι- δηλαδή πόσες ύπνου χρειάζεται ο άνθρωπος. 



Έρευνες ωστόσο δείχνουν πως όσο μεγαλώνει κανείς ηλικιακά τόσο μειώνεται η ποσότητα παραγωγής της, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι ώρες του βραδινού ύπνου... 



Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα ύπνου σε σχέση με τους άντρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: