Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου



                          
Δημιουργείται λόγω σπασµού και αέρα στο έντερο. Εκδηλώνεται µε φούσκωµα, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας και πόνο στην κοιλιά. Πώς αντιµετωπίζεται;
Φαρµακευτικά
Παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, υπάρχουν πολλά φάρµακα που ανακουφίζουν από τα συµπτώµατα του ΣΕΕ. Αυτά µπορεί να είναι αντιχολινεργικά - σπασµολυτικά για την αντιµετώπιση του πόνου, αντιδιαρροϊκά (αν υπάρχουν διάρροιες) ή υπακτικά (αν υπάρχει δυσκοιλιότητα). Tις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο ιδιαίτερα αποτελεσµατική φαίνεται η χορήγηση διαλυτών ινών. Αν και δεν είναι όλες κατάλληλες για την αντιµετώπιση του ΣΕΕ, έχει αποδειχτεί ότι συγκεκριµένοι εκπρόσωποί τους (π.χ. το µερικώς υδρολυµένο κόµµι γκουάρ ή PHGG), µπορούν να βοηθήσουν χωρίς να παρεµποδίζουν την απορρόφηση πολύτιµων µετάλλων όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο και παράλληλα να είναι καλά ανεκτές από τον οργανισµό. Μελέτες µάλιστα δείχνουν ότι ακόµα και 5 γραµµάρια την ηµέρα µπορούν να βελτιώσουν τα γαστρεντερικά συµπτώµατα του ΣΕΕ, όπως επίσης και τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Τα συµπληρώµατα PHGG µας δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουµε τις ανάγκες µας σε φυτικές ίνες µε εύκολο τρόπο, αφού η σκόνη PHGG είναι άγευστη, άοσµη και άχρωµη και διαλύεται τόσο σε υγρά (νερό, χυµούς, γάλα, ροφήµατα) όσο και σε στερεά τρόφιµα.

∆ιατροφικά
Ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται τα συµπτώµατα καλό είναι το άτοµο να προτιµά να τρώει κρέας, πουλερικά και ψάρι (βραστά ή ψητά), ψωµί, ζυµαρικά (µε λίγη σάλτσα), βραστά λαχανικά και φρούτα κοµπόστα. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγει όσπρια, ξηρούς καρπούς, ωµά λαχανικά και φρούτα, γάλα και γιαούρτι όπως και τηγανητά και πικάντικα φαγητά, καρυκεύµατα και αεριούχα ποτά. Το ωµό λάδι αντίθετα έχει ευεργετική δράση στο ΣΕΕ.

Ψυχολογικά 
Το στρες σε όλες του τις εκφάνσεις είναι η συχνότερη αιτία που µπορεί να προκαλέσει σπασµούς στο παχύ έντερο. Καθώς λοιπόν έχει αποδειχτεί ότι τα συµπτώµατα του ευερέθιστου έντερου επιδεινώνονται από τις διαταραχές άγχους και την κατάθλιψη, συχνά η αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων µπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία ή τον καλύτερο έλεγχο της πάθησης. Οι εναλλακτικές θεραπείες που στοχεύουν στην καταπολέµηση του στρες, η ψυχοθεραπεία αλλά και οι φαρµακευτικές αγωγές για τη θεραπεία του χρόνιου άγχους ή της κατάθλιψης βελτιώνουν τη συναισθηµατική κατάσταση του ασθενή και θέτουν υπό έλεγχο και τα συµπτώµατα.

Της Φλώρας Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του ∆ηµήτρη ∆ελλή, Ειδικού Παθολόγου - ∆ιατροφολόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: